02-KOPI RADIX PALSU

KESAN KOPI RADIX PALSU – Harian Metro [11 November 2008]

PRAI: HPA Industries Sdn Bhd (HPA) yang mengeluarkan produk Kopi Radix mengesan sesetengah pihak mengaut keuntungan dengan menciplak kopi segera herba nombor satu di kawasan utara. Kegiatan itu dikesan dibeberapa lokasi membabitkan Pulau Pinang, Kedah dan Utara Perak yang menggunakan kopi palsu berada di pasaran tanpa mengetahui kandungannya menyebabkan rasanya berbeza dengan Kopi Radix asli mengandungi tujuh herba serta diadun menggunakan teknik perubatan Islam.

Pengarah Urusan HPA, Ismail Ahmad, berkata, walaupun kegiatan ini boleh memberi kesan negatif tetapi penjualan kopi Radix terus meningkat sebagai minuman berherba yang semakin popular di negara ini. “Sekiranya pengedaran kopi palsu itu dibiarkan akan menyebabkan orang ramai menjauhi kopi Radix asli,” katanya dalam satu kenyataan dikeluarkan di sini, semalam. Sebelum ini, kopi Radix asli dalam bentuk papan dijual kepada ahli HPA dengan harga RM16 berbanding kopi Radix palsu yang dijual harga RM14 dengan menggunakan teknik imbasan cukup tinggi menciplak papan dan sachet minuman kopi Radix asli.

Beliau berkata, rasa kopi Radix palsu tawar serta tidak mempunyai herba HPA, manakala kualiti kertas sachet palsu agak nipis berbanding asli selain warna merahnya lebih gelap dari sachet asli selain beberapa perbezaan lain.

Yang Haram Di Azab; Yang Halal Di Hisab
SILA KLIK UNTUK MUAT TURUN GAMBAR ASAL

HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

Kepada sesiapa yang dapat memberikan maklumat sehingga tertangkapnya individu yang terlibat dengan pengeluaran dan pengedaran Kopi Radix Palsu, pihak pengurusan HPA akan memberikan ganjaran wang tunai sebanyak RM10,000. Sila laporkan segera ke Bahagian Pemasaran HPA di talian 04-9776805. Harap maklum, terima kasih.

QQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQ

Untuk makluman, individu yang telah mengeluar dan mengedar kopi radix palsu telah dapat ditangkap. Individu tersebut bukan sahaja telah menciplak produk HPA malah telah juga memalsukan beberapa produk dari syarikat lain.

Barang-barang dari syarikat lain juga telah dipalsukan

Barang-barang dari syarikat lain juga telah dipalsukan

Produk Orang Kampung juga telah dipalsukan

Produk Orang Kampung juga telah dipalsukan

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: